Week 9 - Desembrood en wat zit er (niet) in Erica's Taart?

 • (Zuur)desem brood, wat is het precies?

 • Wat is zuurdesem brood en wat maakt dat je het ineens overal ziet en hoort? Is het echt zo gezond als iedereen zegt, en waarom dan?

  Desembrood is een brood waar geen gist aan toegevoegd wordt. Gist is een levend micro-organisme, een schimmel, wat in vaste vorm toegevoegd wordt aan het meel en water, waardoor het brood rijst. Want gist produceert onder andere koolzuurgas. Bij desembrood gebruiken wij rogge en tarwemeel, water en een beetje zout. Dit laten we rijzen op 25 graden en na enkele doorslagen wordt het weggezet op 7 graden, en daar blijft het 24 uur staan. Dit zal gaan fermenteren. Dat betekent dat de suikers in het deeg worden omgezet in melkzuurbacteriën en alcohol. Wat weer zorgt voor bellen koolzuurgas waardoor het brood rijst.

  Doordat de suikers omgezet worden in het brood, verandert de samenstelling van het deeg. De suikers (koolhydraten) worden minder en het melkzuurgehalte gaat omhoog. Hierdoor schommelt je bloedsuikerspiegel minder. En je lichaam zal dit brood makkelijker en beter verwerken.

  Wat betreft de smaak, ons desembrood is wat pittiger van smaak maar niet perse heel zuur. Dit komt door de temperatuur waarbij het deeg rijst. Het brood is gewoon erg smaakvol door de lange rijstijd, en blijft het langer vers en heerlijk mals.

  Het kan zijn dat je een opgeblazen gevoel ervaart wanneer je brood met gist eet, vervang het eens met desembrood, dan kan dit gevoel verdwijnen. Omdat er simpelweg minder suikers inzitten. Je darmen en je buik vinden dit leuker. Het is een kwestie van uitproberen wat voor je werkt.

  Wij hebben diverse desembroden in ons assortiment zitten. Gemaakt van volkoren maar ook van spelt of met rogge. Genoeg om uit te kiezen dus. Vraag het onze dames en heer op de markt. Zij kunnen er alles over vertellen.

 • Wat zit er in mijn taart?

 • Ik was deze week de ingrediënten lijsten van het gebak in de supermarkt en bij de banketbakker aan het bekijken.

  Wat een opmerkelijk verschil met die ingrediënten in Erica’s Taart Natuurlijk!

  VETTEN:
  Bijna al het gebak was gebakken met palmvet, of een mengsel van palmvet, raap en sojaoliën. Verder zaten er heel vaak melkpoeder, boterconcentraat, weipoeder en melkeiwit bij. En dan toegevoegde emulgatoren voor een romige smaak.

  In Erica’s Taart Natuurlijk zit 100 % biologische roomboter. In het lactose-vrije gebak zit biologische kokosolie of zonnebloemolie. That’s it.

  SUIKERS:
  Bijna 100% van het gebak was gezoet met glucose-fructose stroop, gedroogde glucose stroop, dextrose, sorbitol, glycerol en maltodextrine. Vaak was het een mengsel van meerdere van deze zoetmakers.

  In Erica’s Taart Natuurlijk zit biologische rauwe rietsuiker of poedersuiker. De superfood bars en ‘Oaty Apple Bake’ zijn gezoet met biologische rijststroop van het merk Horizon en gehakte biologische dadels van BD Totaal.

  BLOEM:

  Ik vond wel tarwebloem op de ingrediënten lijsten! Maar ook meteen meelverbeteraar, gemodificeerd mais-, tarwe- of aardappelzetmeel en tarwegluten.

  Erica’s Taart Natuurlijk gebruikt alleen biologisch tarwebloem uit Nederland, Biologisch Speltbloem uit Duitsland en Biologische Havermout uit Nederland.

  AL DIE ANDERE TOEVOEGINGEN:

  De lijsten van verdere toevoegingen waren vaak lang. Ik begreep ze ook niet allemaal. Gelukkig hoef ik mijzelf hier niet in te verdiepen – ik gebruik ze toch niet. Erica’s Taart Natuurlijk bevat geen toegevoegde stabilisatoren, zuurteregelaars, kleurstoffen, of conserveermiddelen.

  Heel simpel. Heel natuurlijk!

 • Kippen/preisoep

 • In de wintertijd een eigen gemaakte kippen/preisoep is lekker en goed voor de weerstand.

  Ingrediënten voor 2 l. soep: 
  2 kip karkassen of 4 kip vleugels, 3 laurierbladen, 1 rode ui, 2 tenen knoflook, 4 kruidnagels, 6 jeneverbessen, 2 preien, 1 rode peper, 1 rode paprika, hennepolie

  Bereiding : Pan met ruim water 3 l. doe hier de kip karkas of vleugels , laurierblad, ui, knoflook, kruidnagel en gekneusde jeneverbessen in. Breng aan de kook en laat op een kleinpitje ± 3 uur trekken. Snij ondertussen de prei, rode peper, paprika klein. Bouillon afgieten garnituur toevoegen en weer aan de kook brengen. Als je vleugels hebt gebruikt kun je het vlees hiervan bij de bouillon doen. Op smaak brengen met peper en zout. Schep de soep in kom of bord en doe 1 dessertlepel hennepolie erbij.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.