Week 4 - Cranberrysap en Volkoren brood

 • Wat is volkoren?

 • 10 januari jongstleden vertelde Teun van de Keuken over bruin brood in Jinek. De conclusie was dat je het beste volkorenbrood kunt eten. Waarom is dat zo?

  Volkorenbrood wil zeggen dat het brood voor 100% uit volkorenmeel bestaat. Het woord volkoren zegt het eigenlijk al. Het is de volle korrel wat in dit brood zit. Dus zitten alle voedingsstoffen erin.

  Elke graansoort kan met volkorenmeel gebakken worden. Wij nemen als voorbeeld de tarwe. Toch de meest bekende en gangbare. Dit graan bevat voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. Mits je de hele korrel gebruikt.

  Hiernaast zie je een plaatje van zo’n graankorrel. (bron www.brood.net)


  De meeste en beste voedingsstoffen zitten in de buitenste laag, in de zemel. Ook de kiem zit aan de buitenkant en bevat naast vitaminen en mineralen ook goede vetten. Het binnenste, de meelkern, bevat vooral de koolhydraten. Dit verklaart meteen waarom een wit brood minder gezond is dan het volkorenbrood. Omdat bij wit brood het volkorenmeel zover gezeefd wordt dat er alleen witte bloem overblijft en dat is niks anders dan enkel de meelkern. Dus voornamelijk de koolhydraten.

  Wij verkopen diverse volkorenbroden. Zowel van tarwe als van spelt en met gist of met desem gebakken. Veel broden hebben zelfs als basis volkorenmeel. Vraag ernaar in de winkel of op de markt. Onze dames kunnen precies vertellen welke broden volkoren zijn en welke niet.

 • Pompoenquiche van Vegan Flavours

 • Pompoenquiche
  6-12 porties

  Ingrediënten: bodem: 150 gram amandelmeel, 140 gram sorghummeel, 1 lijnzaad ei (1 el gebroken lijnzaad + 3 el water en dit even laten weken tot het een geleiachtige substantie heeft), 1 el gedroogde peterselie, 1 theelepel gedroogde oregano, zout, peper en water.
  Vulling: 800 gram pompoen (in blokjes gesneden en roosteren in de oven op 200 graden 25-30 minuten), 3 teentjes knolfook (meeroosteren), 1 rode ui (grof gesneden), 4 el edelgistvlokken, 2 el balsamico-azijn, 3 zongedroogde tomaten, 3 el gebroken lijnzaad + 9 el water (mengen en apart zetten voor ongeveer 20 minuten), 1 pak tofu (375 gram),snuf cayennepeper, 1-2 theelepel paprikapoeder en wat zout en peper.
  Topping: 20 gram pijnboompitten en fijngesneden zongedroogde tomaten.
  Stap 1
  Verwarm de oven voor op 200 graden. Rooster de pompoen + knoflook. Draai daarna de temperatuur terug naar 180 graden, als de pompoen en knoflook uit de oven is gehaald.
  Stap 2
  Ga aan de slag met het deeg voor de bodem. Doe alles in een ruime kom en kneed tot een deegbal. Wanneer het te droog is voeg je beetje bij beetje wat water toe. Let op dat het deeg niet te nat wordt. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat voor ongeveer 20 minuten in de koelkast rusten.
  Stap 3
  Doe in jouw keukenmachine de geroosterde pompoen, knoflook, ui, zongedroogde tomaten en de uitgelekte tofu. Zet de machine aan en wanneer het bijna egaal is, zet je het uit. Voeg nu de edelgistvlokken, balsamico-azijn, cayennepeper, 1 theelepel paprikapoeder en wat zout en peper toe. Meng dit door het pompoenmengsel. Proef even of het op smaak is, anders voeg je de tweede theelepel paprikapoeder toe en nog wat zout en peper. Op het laatst laat je jouw gebrokenlijnzaadmengsel nog meedraaien.
  Stap 4
  Pak een ovenschaal en bekleed deze met bakpapier. Druk jouw deegbal uit en prik wat gaatjes op de bodem. Zet de ovenschaal voor 15 minuutjes in de oven.
  Stap 5
  Schep jouw pompoenmengsel over op de bodem en maak af met zongedroogde tomaatjes en pijnboompitjes. Zet de quiche nog terug in de oven voor ongeveer 20-25 minuten.
  Stap 6
  Snijd de quiche aan. Je kan er 6 porties uithalen, maar ook 12 als het meer als bijgerecht is. Wil jij jouw quiche meenemen in jouw boho-tiffin? Laat het dan goed afkoelen. De quiche is ook lekker om koud op te eten.
  Ik heb gebruik gemaakt van de volgende boho-tiffin: https://www.boho-tiffin.com/a-50313231-4989814,,/originals-large-collect...

  Bron: www.veganflavours.nl Social-Media: Vegan Flavours

 • Sappen in de aanbieding bij Hebs

 • De ondernemer van de maand februari is:

  Dutch Cranberrygroup

  Toen wij ons bedrijf in 2004 begonnen, was de cranberry slechts bij een klein publiek, vaak louter als sap, bekend. Men kocht dit in de betere natuurvoeding- en reformwinkel.

  Dit cranberry sap werd, mede door zijn vaak hoge prijs, als een exclusief (en dus duur) product beschouwd. Wij vonden het echter belangrijk dat onze cranberryproducten voor een breed publiek verkrijgbaar zouden zijn met een daarbij behorende (lagere) prijs. Het daadwerkelijk hanteren van deze lagere prijs zorgde er voor dat het product toegankelijk werd voor een veel breder publiek.

  Tevens zorgden wij door onze deelname aan diverse beurzen, markten en fairs dat een breed publiek met onze producten in aanraking kon komen. Het laten proeven van onze pure producten deed de rest. Onze producten zijn inmiddels bij een breed publiek bekend en geliefd.

  Fruit en groentensappen en siroop- Dutch Cranberry groep

  alle sappen en siroop zijn biologisch maar niet allen gecertificeerd, een aantal fruittelers

  zijn zo klein dat ze geen interesse hebben voor het certificaat.

  Alles is honderd procent natuurlijk zonder enige toevoeging, de siropen zijn

  gezoet met rijstsiroop.

  Frambozensap

  € 4,20

  bramensap

  € 4,55

  kersensap

  € 4,40

  bosvruchtensap

  € 4,40

  rozenbottelsap

  € 3,75

  acai-granaatappelsap

  € 4,95

  cranberrysap puur & lichtgezoet

  € 5,95

  Blauwebessensap

  € 5,00

  granaatappelsap

  € 4,35

  Druivensap wit & rood

  € 4,90

  duindoornsap

  € 5,40

  vlierbessensap

  € 4,40

  wortelsap

  € 3,50

  rode bietensap

  € 3,50

  groentensap

  € 3,60

  tomatensap

  € 3,60

  zwartebessen siroop

  € 4,70

  frambozen siroop

  € 4,30

  granaatappel siroop

  € 4,70

  cranberry siroop

  € 4,70

  vlierbloesem siroop

  € 4,70

  Per doos van 6 fl. 10% korting, mag gemengd naar eigen keuze.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.