Week 3 - Natuurbeheer en Superfood repen

 • Grondgebruik op en door Saanenhof

 • Door onze biologisch dynamische werkwijze werken wij in kringlopen. De mest van onze geiten gaat terug naar het land waarop we het voer voor de geiten verbouwen. Het verbouwen van voer gebeurt grotendeels in de zomermaanden. Met onze oogstplanning wordt in grote mate rekening gehouden met de flora en fauna. Voordat er werk op het land wordt verricht, wordt er eerst gekeken door een faunabeheerder of er geen reekalfjes of vogelnesten of andere dieren zich schuilhouden in de gewassen. Wij kiezen voor gevarieerde gewassen en laten bijvoorbeeld tijdens het maaien stroken staan zodat planten, insecten en dieren voort kunnen bestaan. Door deze keuzes hebben wij aangepaste landbouwwerktuigen.
  Het voer van onze geiten verbouwen wij voor 85 procent in eigen beheer bij ons in de streek, 100 procent biologisch, dus we gebruiken geen bestrijdingsmiddelen. Onze teelten bestemd om te voeren aan onze dieren bestaan uit: Gras, Klaver, Luzerne, Granen, Zonnebloemen en Mais.
  Op dit moment gaat het om circa 105 hectare. Van Staatsbosbeheer en Brabants Landschap pachten we grond waarop we veel natuurbeheer uitoefenen. De geiten en lammeren eten vers gras in de weilanden rondom de boerderij en ook via de voerband voeren wij vers gras. Wij voeren zoveel mogelijk vers omdat wij merken dat de kaas daardoor nog lekkerder wordt!


  Deze week bij de Saanenhof: Jong Italiaanse-Mix van € 2,05 voor 1,90 per ons.

 • Wat is nou zo super aan die superfood repen?

 • Walnoten, amandelen, zonnebloempitten, sesamzaden, tahin, kaneel, pompoenpitten, lijnzaad, dadels, kokosolie en haver zijn producten die ‘voeden’ in plaats van ‘vullen’. Ze vallen in de ‘superfoods’ categorie.

  Wij kopen ze allemaal met de beste voornemens om ze vaker te eten – maar de realiteit is al te vaak dat ze achter in de kast komen te liggen.

  Om ze toch wat toeganglijker te maken heb ik deze ingrediënten samengebracht in een lekkere reep die als ontbijt, tussendoortje of lunch gegeten kan worden. Ze zullen je urenlang energie en een vol gevoel geven, en je hebt een mooie portie superfoods binnen!

 • Recept Chocolade- bietentaart met bosvruchten van Vegan Flavours

 • Ingrediënten: 400 gram tarwemeel, 100 gram (raw) cacao, 2 theelepel wijnsteenbakpoeder, 100 gram kokossuiker, 50 gram maca, 50 gram agavesiroop (je kan ook 325 gram kokossuiker gebruiken), 100 ml rijstolie, 200 ml appelmoes (ongezoet), 200 gram (rauwe) biet (geraspt), 1 theelepel vanille, 250 ml kokos- rijstmelk (of een andere plantaardige melk), 2 eetlepel appelazijn, 250 gram (bevroren) bosvruchten) en een snuf zout.

  Topping: 2-3 eetlepel vegan chocoladepasta (ook eenvoudig zelf te maken), cacaonibs, rozenblaadjes, lavendel, nootjes en wat bietenpoeder.

  Stap 1

  Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een springvorm (18 cm) met een bakpapiertje en vet de randen in.

  Stap 2

  Meng alle droge ingrediënten in een kom en meng dit goed met elkaar.

  Stap 3

  Alle natte ingrediënten meng je in een aparte kom.

  Stap 4

  Voeg nu de natte ingrediënten bij het meel en roer goed en snel om. Proef even of het om smaak is. Voeg anders nog zoetmiddel toe (kokossuiker) voor een zoetere smaak).

  Stap 5

  Schep het mengsel over in de taartvorm, strijk glad en schuif het in de oven voor 40-50 minuten. De taart is klaar, wanneer jouw satéstokje droog uit de taart komt. Let wel, wanneer je in de bosvruchten prikt, komt jouw prikker er nog nat uit J. Het verschil is snel te zien hoor!

  Stap 6

  Haal de taart uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Haal de springvorm dan los en laat verder afkoelen.

  Stap 7

  Maak de taart af met de topping. Besmeer eerst de bovenkant met de vegan chocoladepasta en versier het met de overige toppings.

  Stap 8

  Snijd de taart in 8 0f 12 stukken. Wanneer je de taart niet direct gebruikt, zet het dan in de koelkast. Het is een smeuïge en stevige taart. Het blijft zeker 3 dagen lekker.


  Met dank aan: www.veganflavours.nl Social-Media: Vegan Flavours


Reactie toevoegen

Filtered HTML

 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.