Week 26 - Saanenhof als leerbedrijf

 • Saanenhof als leerbedrijf

 • Je hebt ze vast wel eens zien liggen? Die langgerekte hopen met zand of autobanden erop, bij een boerderij op het erf. Meestal zeggen gasten dan meteen “ja”. Tijdens een excursie vertellen we dat het kuilhopen zijn, opslag met voer voor de geiten.
  We hebben er verschillende met gras en maïs en afgelopen week een nieuwe met graan. Een flinke kuil met wel 100 ton graan (demeter kwaliteit). We oogsten dit zelf, het was 20 hectare, veel werk, maar nu ligt het aan huis, met plastic erover en zand daarop, dus ingekuild. Zo blijft het houdbaar.
  Het land wordt nu met mest weer in gereedheid gebracht, er wordt gras gezaaid. De pakken stro zijn nu ook geperst en worden naar de boerderij gebracht.
  Door de biologisch dynamische werkwijze is er veel diepgang in het bedrijfsproces. Er is véél meer te zien dan alleen het melken van de geiten en het bereiden van de kazen. Dat maakt het ook zo interessant om een bezoek aan ons te brengen. We geven regelmatig excursies voor familie-uitjes, kinderen vinden het altijd geweldig om op de boerderij te zijn. Er worden meestal veel vragen gesteld want er is ook zoveel te zien! “Waarom heeft die geit wel horens en die niet?” “Waarom heeft die geit een blauw puntje?” “Waar gaat de kaas naartoe?” En waarom de Heezer geitenkaas zo speciaal is, nou dat komt omdat het echt een puur product is, veel van de natuur en een stukje ervaring van onszelf. Basisscholen, voortgezet onderwijs en hoge scholen leiden wij regelmatig rond. Afgelopen week hadden we een teamuitje van de financiële afdeling van Kempenheaghe en er waren ook 3 mannen helemaal uit Rusland op excursie. Als leerbedrijf zetten we ons ook veelvuldig in, studenten uit Nederland, Duitsland en Frankrijk komen jaarlijks bij ons hun stages doen. Zij volgen allerlei opleidingen zoals dierenverzorging, paraveterinair, voedingsmiddelentechnologie, welzijn en milieu en nog diverse andere studies aan de HAS Den Bosch.
  Bij Saanenhof worden rondleidingen gegeven vanaf 5 euro p.p.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.