Week 25 - Geitenbouten en peul- en vruchtgewassen

  • Peul- en vruchtgewassen, hoe gaat het er mee?

  • De vlinderbloemigen
    We maken een klein rondje over ons land, dit keer bij de vlinderbloemigen. Van deze familie hebben wij de peulen, sugar snaps, capucijners en doperwten, verschillende soorten sperziebonen, snijbonen en tuinbonen. De vlinderbloenigen is een bijzondere familie, aangezien alle leden van deze familie zelf voor hun stikstof behoefte zorgen. Dit doen zij door in symbiose te leven met een bacterie die stikstof uit de lucht kan halen. Deze bacterie leeft in knobbeltjes bij de wortels van de plant.
    Van de capucijners en doperwten hebben we nu alles wel zo'n beetje geplukt. Dit jaar duurde de pluk nog korter dan anders. Doorgaans pluk je 3 weken flink van de planten, maar nu kwam door het warme weer de grootste berg in 1 week. Daarna hebben we nog 2 weken een beetje kunnen plukken, maar de meeste was al weg toen.
    De peulen hebben ongeveer hetzelfde kunstje laten zien, daar hebben we in 2 weken tijd de normale jaaropbrengst van gehaald. Maar de peulen zouden de peulen niet zijn als ze nu weer een teken van leven gaven. Er is voorzichtig nog wat bloei te zien op groene scheuten. Ik verwacht dat we nog wel een paar weken doorplukken, maar dat zullen geen geweldige hoeveelheden zijn.
    De sugar snaps hebben het wat moeilijker, dat gewas is wat lager en heeft daardoor wat meer last van vraat door vogels gehad. Ik verwacht geen sugar snaps meer te plukken.
    De eerste partij tuinbonen is geoogst en op, we zijn nu met de 2de partij bezig. Er staat ook nog een 3de partij, doorgaans is de laatste partij bij de tuinbonen matiger. Het blijft apart hoe weinig tijd zit tussen de oogsttijdsstippen van de 3 partijen tuinbonen. Ze lopen bijna vloeiend in elkaar over, terwijl de eerste tuinbonen in maart in de kas voorgezaaid zijn en de laatste partij eind april ter plaatse gezaaid is. 7 weken zit er tussen de zaaiingen en de oogst valt vlak na elkaar.
    We hebben 5 soorten bonen staan. 3 soorten zijn stambonen (laag blijvende struiken). We hebben 1 zaaiing boterbonen en 1 zaaiing toverbonen (paarse die groen verkleuren bij het koken). De overige zaaiingen stambonen zijn sperziebonen van het ras Maxi. Dit ras bevalt ons erg goed, het worden stevige planten, maar het grootste voordeel is dat de planten voornamelijk boven het blad bloeien en dus hangt het gros van de bonen ook boven het blad. Dit in tegenstelling tot vele andere bonenrassen, waar het 1 wirwar is van bonen, takken en bladeren. Dit maakt het plukken natuurlijk veel makkelijker. Komt er nog bij dat de bonen van de Maxi langer en dikker zijn dan de bonen die u gewend bent. Dat maakt plukken voor ons sneller. Als klap op de vuurpijl zijn de bonen ook nog eens erg mals en smakelijk.
    Tot slot hebben we ook nog een historisch ras voor de zaadteelt. De 'Haarsteegse vroege lentedopper' vermeerderen we dit jaar om er volgend jaar meer van te kunen zetten.

    Vruchtgewassen
    Hadden we vorig jaar, met dank aan een kraaienkolonie,  een rampjaar met de pompoenen, staan ze er dit jaar erg mooi bij. We hebben het onkruid redelijk onder de knie en het gewas begint te sluiten. Omdat de pompoen ranken maakt, is uiteindelijk het hele veld bedekt met pompoenblad. Daar kan dan ook geen onkruid meer door komen omdat de pompoenen al het licht wegnemen. 
    De courgettes staan dit jaar in bioplastic. Persoonlijk vind ik het geen gezicht, maar het is wel heel makkelijk. Er staat bijna geen onkruid tussen de planten en het onkruid op de paden kunnen we maaien. Zo hebben we weinig werk aan het onkruid in de courgettes. En iedereen die wel eens courgettes gewied heeft weet het: courgettes zijn geen zachte planten. Ze hebben silicium stekeltjes die nogal krassen op de huid. Als je geen lange mouwen draagt tijdens het courgette wieden loop je er een paar dagen bij alsof je regelmatig egeltjes aait. 
    Ook bij de vruchgewassen hebben we een historisch ras. Augurken van het ras 'Baarlose nietplekkers'. Vorig jaar hebben we daar zelf zaad van gewonnen en nu hebben we een dertigtal planten om van te oogsten. Eigenlijk is de augurkenteelt al historisch op zich aangezien dat in onze regio bijna niet meer gebeurt. Augurken worden akkerbouwmatig voor de conservenindustie geteelt, bijna nooit met voor de verse markt.
  • Lamsbout à la campagne

  • Lamsbout à la campagne (op de boerse Brabantse manier)
    Ik heb een lamsbout(Saanenhof) van de markt mee genomen en
    naar eigen inzicht gaan bereiden.
    ingrediënten :
    Lamsbout à la campagne (op de boerse Brabantse manier)
    ui 2 tomaten
    2 tenen knoflook p.p.
    rozenmarijn vers uit eigen tuin of gedroogde Griekse(Hans Sanders)
    olijfolie
    witte wijn
    verwarm de braadpan olijfolie erbij en de lamsbout kort
    aanbraden samen met de ui.
    Haal de lamsbout een uur van tevoren uit de verpakking
    afblussen met een scheut witte wijn en even later een kop water
    knoflook en rozenmarijn, tomaat en een weinig zout.
    deksel op de pan en op laag vuur laten garen, als het vlees
    loslaat van het bot uit de pan nemen en weg zetten
    vocht( zonder deksel) voor de helft in laten koken
    lekker met groenten, paprika of courget grof snijden en toevoegen
    zodra het vlees uit de pan is.
    Hier smaken oven frieten of gestoomde aardappelen lekker bij .
    Eet smakelijk,
    Hans Sanders

    Deze week in de aanbieding bij de Saanenhof:
    lamsbout (uiteraard geit) vam 26,00 per kilo voor 21,50 per kilo.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.