Nieuwsbrief
Ontvang onze nieuwsbrief en aanbiedingen
Week 20 - Natuurbeheer en Natural Body Care
-
Natuurbeheer bij de Blije Big
Toen we met deze nieuwsbrief begonnen werd mij gevraagd er regelmatig iets in te vertellen.
Mijn eerste reactie was: waar moet ik dan over schrijven?
Tot iemand me simpel het idee aan de hand deed “gewoon wat er op de boerderij gebeurd.”
Dus vandaag weer eens een berichtje van wat er op de boerderij gebeurt.De kalveren zijn een beetje luidruchtig ze “rallen” de hele dag, omdat ze vandaag voor de eerste keer geen melk meer krijgen. Ze hebben nu de leeftijd dat ze aan het vaste voer moeten, een beetje te vergelijken met baby’s die aan de geprakte groenten en fruit gaan, al dan niet uit de bekende Olvarit potjes,
Maar goed bij kalveren zijn dat brokjes en vooral hooi en gras met veel water.
Wat veel mensen niet weten is dat er op dit moment dan ook een soort slokdarm kanaaltje dat de melk via een binnenweg naar het maag-darmkanaal voert, dicht gaat groeien en de kalveren de vier magen moeten gaan gebruiken. ( weet u het nog ? de boekmaag, de netmaag, de lebmaag en de pens)
Dat is voor mij dan weer een moment dat ik extra op moet letten of ze wel goed vreten en de overstap zonder terugval doorstaan.
Het weer speelt mee op dit moment, dus daar hoeft het niet aan te liggen.
Daarnaast zijn we op onze boerderij ook druk met agrarisch natuurbeheer in verschillende vormen en via verschillende regelingen.
Zo zijn we op dit moment bezig met het klaar leggen en inzaaien van een fauna rand in het kader van de STIKA regeling.
Stika staat voor “stimuleringskader groen blauwe diensten” en iis een regeling van de gemeente en de Provincie, beiden voor 50 %.
Het is een regeling waar boeren gebruik van kunnen maken, als ze, op landbouwgrond, ook natuurdoelen willen realiseren.
Dat kan variëren van bloemenranden, faunaranden (graan met bloemen), houtwallen en hoogstam fruitbomen tot amfibiepoelen en sinds kort zijn er ook bijenranden geïntroduceerd.
Hoe werkt het? De gemeente stelt een budget voor deze doelen vast en de Provincie verdubbeld dat.
Daarnaast maakt de gemeente een gebiedsplan met welke doelen ze op welke plaatsen in de gemeente mogelijk wil maken. Kort gezegd waar welke pakketten mogelijk zijn.
Een boer die interesse heeft kan dan telkens voor de duur van 6 jaar een contract afsluiten.
Dat is een overeenkomst waarin is opgenomen wat voor natuurdoelen de boer in plaats van landbouwgewassen op zijn grond wil en mag realiseren. Daarin staat precies wat hij moet doen, hoe hij het moet doen en welke vergoeding hij krijgt als inkomsten derving, omdat hij daar dan geen gewas meer kan telen.
In ons geval gaat het om “een fauna rand” speciaal voor kleine zoogdieren vogels en insecten, rondom ons kalverweitje.
Het gewas van vorig jaar hebben we vorige week toen het wat opgedroogd was gefreesd en wordt volgende week weer ingezaaid. We laten de rand het hele jaar groeien en bloeien en het gewas op het einde van het jaar overwinteren (voedsel en schuilgelegenheid voor o.a. kleine zoogdieren)
En nu maar hopen dat we een groeizaam voorjaar houden !
Een andere manier van natuur en landschapsbeheer is het beheer van de hooilandjes omzoomd door Elsen singels in het Dommeldal.
Dat zijn cultuurhistorische hooilandjes, tussen eeuwenoude houtwallen, die de gemeente ooit van boeren in de buurt gekocht heeft en nu graag wil behouden.
Maar om die in die oude staat te kunnen behouden moeten ze nog wel elk jaar gemaaid en gehooid worden.
Omdat het hier om natte beekdalgronden gaat, moet dat dus ook nog op de ouderwetse manier met kleine en lichte trekkertjes en maai- en hooi machines.
Daarvoor gebruik ik dan nog de oude trekker met maai- en hooimachine van schoonvader uit ca 1965, een beetje gek moet je daar dus wel voor zijn en een beetje jeugdsentiment zit er natuurlijk ook bij. Maar ik doe het graag en vindt het leuk, zeker als er dan ook nog een paar ooienvaren op bezoek komen.
Tot zover en een volgende keer,
gr Nol
-
Natural Body Care
-
Mas Newn
Bestaat uit een aantal gelijkgestemde vrienden die natuurlijke producten en duurzame ideeën de wereld insturen. Dit kunnen producten van onze eco boerderij in Chili zijn, maar ook producten van inspirerende geestverwanten uit onze wereldwijde netwerk. Producten die met zorg en liefde gemaakt zijn en die volgens ons bijdragen aan een betere wereld.
Naturel Body Care
De shampo, body wash en conditioner worden gemaakt door een community in de met oerwoud bedekte heuvels van Noord Thailand. Ze bevatten enkel plantaardige ingrediënten. Om de zeepstoffen te extraheren, ondergaan de ingrediënten een fermentatieproces. Door dit proces worden de heilzame aspecten van de planten extra versterkt en ontstaat er een springlevende emulsie. De ontstane brouwsels, die vol zitten met probiotica, zijn powerfood voor huid en haar. Zij geven de huid een natuurlijke bescherming.Het fermentatieproces zorgt ervoor dat de producten na opning 12 mnd. Houdbaar zijn zonder conseveermiddelen er wordt ook geen glycerine gebruikt.
Doordat er geen chemicaliën gebruikt wordt , is het makkelijker opneembaar voor het water en niet schadelijk voor de natuur.
Deze producten zijn bij mij tekoop evenals de zeewier producten uit Chili.
Reactie toevoegen