Nieuwsbrief
Ontvang onze nieuwsbrief en aanbiedingen
Week 2 - Grasgevoerd en Champignons
-
Grasgevoerde MRIJ runderen
-
Wist u dat de runderen van de Blije big nog volledig gras gevoerd zijn, en ze nog van het oud-hollandse dubbeldoel ras “MRIJ” zijn ?
MRIJ staat voor Maas-Rijn-IJssel, het oeroude Nederlandse roodbonte ras, dat sinds de middeleeuwen in de Nederlandse rivier–en beekdalen werd gehouden. Tot 50 jaar geleden nog werden het Friese zwartbonte melkvee en het Roodbonte MRIJ-ras over de hele wereld geprezen. Om hun melkgift (de zwartbonte Fries) en de MRIJ vooral vanwege haar :” dubbel doel”, de koeien gaven én behoorlijk melk, én er kwam ook behoorlijk vlees aan.
Tot die tijd was de landbouw nog veel natuurlijker bezig, er werd nog geen mais, graan en soja bijgevoerd en het gebruik van krachtvoer, spuitmiddelen en antibiotica was nog kinderspel. Naast een hoofdmenu van gras hadden de koeien mogelijk wat extra lokaal geteelde aardappelen, voederbieten en of stoppelknollen, maar het hoofd rantsoen was gras, gras en nog eens gras, hooi en gras.
En zo is het bij de Blije Big nog steeds en zo zit een rund van nature ook in elkaar (met haar vier magen), alleen maar gras eten.
Ze groeien dan weliswaar langzamer maar wel volgens de eigen natuur.
Én grasgevoerd vlees is lekkerder en minder vet, het heeft nog de geur én smaak van het vlees zoals vlees 'vroeger' smaakte. Onze klanten zeggen: 'vlees zoals het hoort te smaken'.
Maar is gras gevoerd ook gezonder en duurzamer?
Ja ook dat blijkt het geval te zijn, met name de landbouw Universiteit van Chicago heeft daar sinds 2010 veel onderzoek naar gedaan.
Zo blijkt het gezonder te zijn voor zowel dier als mens.
Onderzoek heeft aangetoond dat vlees van dieren die alleen gras en puur zongedroogd hooi eten (droog gras dus), een hoger gehalte aan Omega-3 vetzuren heeft. Omega-3 is gezond. Ook heeft grasgevoerd vlees een hoger CLA (Cojugated Linoleic Acid) gehalte en een hoger vitamine A en E gehalte, in vergelijking met gangbaar geproduceerd vlees. De vetzuren zijn bekend bij vette vis, maar ook het eten van vlees van dieren die grasgevoerd zijn, voorziet in de behoefte aan Omega-3 en CLA.
Grasgevoerd is natuurlijker
Het rund is een grazer en eet van nature enkel gras. Grasgevoerd is vele malen natuurlijker dan de (vlees)koeien die allerlei toevoegingen krijgen. Onze dieren staan dicht bij de natuur, dat zit in hun ras en in de manier waarop wij ze houden, zonder antibiotica, het jaar rond weide gang, het land wordt natuurlijk gehouden én het voer is puur natuur. Omdat alleen vers gras niet jaarrond te realiseren valt, eten de dieren in de wintermaanden zongedroogd hooi uit de ruif. afkomstig van ons eigen (natuur)land.
Grasgevoerd is ook een stuk milieuvriendelijker.
Doordat de voeding puur en natuurlijk is, stoot het grasgevoerde rund ook veel minder co2 uit dan de gangbare (vlees)koe. Grasgevoerd is milieuvriendelijk: zeer geschikt voor de bewuste consument die niet alleen goed en lekker vlees belangrijk vindt, maar ook bewust is van de milieuimpact van de (vlees)consumptie en het dierwelzijn.
-
Champignons uit Uden
- Champignons van Heereco
De paddestoelen die wij iedere week op de markt verkopen komen van de biologische champignon kwekerij van de gebroeders Heeren in Uden. Zij hebben meerdere kwekerijen in Uden, waarvan er 1 praktisch bij ons land in de straat ligt en eentje een paar minuten bij ons vandaan. Voor iedere marktdag halen we daar verse witte en kastanje champignons, porto bello, oesterzwammen en shii-take. Topkwaliteit van dichtbij, vandaar dat onze paddestoelen zo lang houdbaar zijn.
Historie - Het familiebedrijf werd in 1970 gestart door Jos Heeren, de vader van de huidige eigenaren Jeffrey en Dorus Heeren. Aanvankelijk als een traditionele kwekerij, maar al gauw werd er gezocht om bepaalde specifieke markten te bedienen. Zo werden er eind jaren ’90 witte flats geteeld voor de Engelse markt en vervolgens portabella’s. in 2005 zijn de gebroeders omgeschakeld naar biologische champignonteelt.
Compostbedrijf
Sinds begin 2016 heeft heereco een eigen compost bedrijf in het Limburgse Broekhuizen. Hier wordt het biologisch substraat getunneld en de champignonschimmel in de biologische compost geënt. Vanuit hier worden de eigen bedrijven voorzien en tevens vind er verkoop aan derden plaats. - Teelt
De onderscheidende kwaliteit van Heereco is de 100% biologische manier van telen, en het gebruik van 100% biologisch stro en 100 % biologische kippenmest; dat als volgt in z'n werk gaat: De teelt van biologische champignons begint met het mengen van de biologische compost, bestaande uit biologisch stro, biologische kippenmest en natuurgips. Dit mengsel wordt na een week fermenteren naar het tunnelbedrijf in broekhuizen gebracht om te worden gepasteuriseerd en geënt met de champignonschimmel (broed). Bij Heereco wordt de compost op de teeltbedden aangebracht en overdekt met een laag dekaarde van verschillende soorten veen. Champignons worden geteeld in donkere cellen op teeltbedden die zich boven elkaar bevinden. De eerste 6 dagen krijgen de champignons 15-30 liter water per m² bij zomerse compost-temperaturen tussen de 23 en 27 graden Celsius. Na een korte warme periode met luchttemperaturen van 20 – 22 graden Celsius, wordt de temperatuur teruggebracht naar ongeveer 17 graden Celsius (herfst) en gaan de paddenstoelen zich vormen. Het aantal champignons dat wordt gevormd, kunnen we bijsturen door de temperatuur, luchtvochtigheid en het CO2 gehalte te reguleren. - Residu analyse
Wekelijks worden bij Heereco residu analyses gemaakt door een geaccrediteerd laboratorium. Dit om er zeker van te zijn dat de biologische champignons voldoen aan de biologische maatstaven.
Reactie toevoegen