Nieuwsbrief
Ontvang onze nieuwsbrief en aanbiedingen
Week 13 - De Paasstol
-
De Paasstol
-
2 soms 3 x per jaar komen ze overal tevoorschijn. En vind je ze in elke supermarkt en speciaalzaak. Van heel goedkoop tot zeer prijzig. De ene vindt het heerlijk en eet hem het liefste het hele jaar door. De ander slaat hem over en vindt de “vruchtjes” erin niet lekker. We hebben het uiteraard over de stol, de Paasstol om specifiek te zijn. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Weten we dat eigenlijk?
Stol betekent luxe brood. De hoofdbestanddelen zijn tarwebloem, rozijnen en amandelspijs. De stol heeft zijn oorsprong waarschijnlijk in Duitsland. Helemaal zeker is dat niet. Wat wel zeker is, is dat het een vruchtbaarheidssymbool is. Het heeft zijn oorsprong bij voorchristelijke volken. Zij maakten luxe broden gevuld met, bijvoorbeeld, honing en gedroogde vruchten. Deze broden werden geofferd aan de Goden om ze gunstig te stemmen zodat de donkere dagen verdwijnen en het maar weer snel licht en warm zal worden. Deze broden heetten klobes of klobebrot en zijn de voorloper van de stol. In 1329 wordt het eerst geschreven over de stol. De receptuur verandert in loop der jaren. De stol werd vooral gebakken voor belangrijke, hooggeplaatste mensen. Het werd ook vaak gebruikt als betaling. Via Duitsland kwam de stol in Nederland terecht en vond het hier gretig aftrek, tot de dag van vandaag.
Onze stol bestaat uit luxe tarwebloem, rozijnen, gekonfijte vruchtjes en “echte” amandelspijs. Dit verklaart ook meteen de prijs van € 8,95. Al onze ingrediënten zijn van goede kwaliteit en hierdoor is de Paasstol zeer smakelijk. Deze week bakken we elke dag verse stollen. Als advies geven wij mee, vries ze vooral niet in. Bewaar de stol op een donkere plek en geniet er gewoon van. Ons pap snijdt er altijd een plak af, haalt de spijs eruit en smeert deze uit samen met flink wat roomboter. Hij hoort dan ook bij de groep mensen die het hele jaar door de stol kan eten. Hij bewaart er altijd een paar in een keukenkastje zodat hij de komende weken vooruit kan. En wij in mei nog steeds een stukje stol krijgen. (Welke hij overigens niet graag afgeeft.)
Zin gekregen in onze stol, kom vooral langs in de winkel of kom naar De duurzame weekmarkt. We hebben er voldoende.
Reactie toevoegen