Week 12 - Lekker kruimelig en nieuwe kalfjes

  • Lekker Kruimelig

  • In een aantal van mijn recepten wordt gebruik gemaakt van een handling die in het Engels ‘The Rubbing In Method’ heet.

    In deze wordt altijd eerst koude boter vlug met je vingertoppen door de bloem gewreven tot je een mengsel heeft die op kruimels lijkt.

    Door de bloem te bedekken met boter remt men de vorming van lange eiwitten oftewel gluten.

    Dat proces samen met het hoge vetgehalte geeft een lekker kruimelige of brosse textuur die een beetje te vergelijken is met Nederlandse zandgebak. In het oude Engels heet dat kruimige ‘short’. ‘Scottish Shortbread’ of ‘Shortcrust Pastry’ zijn hele bekende voorbeelden.

    Mijn Lemon Bars, Lemon Meringue Pie, en het Rabarber Meringue gebak hebben allemaal een brosse ‘shortbread’ bodem.

    Ook het zanddeeg in mijn Nederlandse Appeltaart deeg ondergaat dit proces.

    In mijn scones wordt er meer melk en ei bij het kruimelige deeg gedaan om het brosse eraf te halen. Het toepassen van de methode zorgt ervoor dat de scones een fijne, malse kruimel hebben.

    Komende zaterdag zal ik ook een zwarte bessen plaatgebak erbij hebben met een ‘Scottish Shortbread’ bodem, en ook de appeltaart en scones natuurlijk.

  • Nieuwe kalfjes bij 'de Blije Big'

  • Hallo mensen,

    We lopen weer richting Pasen, de tijd van het voorjaar, de tijd van nieuw leven, de tijd van jonge kuikens, lammetjes en zo.
    We dachten vorige week ook dat het voorjaar en de lente al begonnen waren.
    Daar hadden wij, op de boerderij, ook al een beetje mee gerekend.
    In het voorjaar komen er nl. altijd nieuwe kalfjes. We proberen dat dan zo te plannen dat ze al wat groter zijn en wat langer moedermelk hebben gehad, ook in de hoop, dat ze dan meteen lekker naar buiten kunnen, de wei op.
    En dat zag er dit jaar ook weer goed uit , het leek al lente, de wilgenkatjes stonden al in bloei, het zonnetje werd al wat warmer en de kalfjes stonden voor afgelopen zondag gepland te verhuizen van de Genniper Hoeve maar de Blije Big, om dan ook meteen de wei op te kunnen.

    Maar helaas….afgelopen week werd het weer even winter en hebben we de kalfjes in de stal op moeten vangen .
    Jullie kunnen dus nog niet genieten van dartelende kalfjes in de wei maar moeten het nog even stellen met foto s van kalfjes in de stal.
    Met een beetje geluk hebben we met Pasen wél voorjaar en kan ik jullie dan , naast de paas-kuikens en –lammetjes, mogelijk ook verblijden met mooie plaatjes van dartelende kalfjes in de wei

    Maar voor nu, een paar plaatjes van onze nieuwe aanwas, vier stoere stiertjes, die het na één dag al prima naar de zin hebben bij de Blije Big.

  • Recept Vater Mürder

  • Ik importer reeds 15 jaar de producten van Weinessiggut Doktorenhof.de
    Elk jaar produceert hij een nieuwe azijn, vorige week is er weer een nieuwe smaak
    uit gebracht "Vater mürder" een azijn met diverse kruiden zoals engelen wortel,
    heeft een lichte bittere smaak , verdraaid lekker heerlijk in diverse groenten gerechten.

    Ik heb voor mijzelf gemaakt :
    wortel, paarse brocoli gestoomd.
    ui, knoflook en reepjes verse zalm enkele minuten op laag vuur gebakken,
    gestoomde wortel, brocoli toegevoegd en op smaak gebracht met peper, zout
    en een eetlepel Vater mürder.
    ik kan het u aan bevelen

    Pasta al dente gekookt met Bärlauch-pesto (Daslook-pesto) spinazie en
    gebakken kippen levertjes is een gerecht waar ze mij voor wakker mogen maken.
    Eet smakelijk .
    Hartelijke groet, Hans .

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.