Nieuwsbrief
Ontvang onze nieuwsbrief en aanbiedingen
Week 11 - Happy Fish gecertificeerd en Verdwenen aardappels
-
Happy Fish heeft zijn duurzaamheids certificaat behaald!!!!
Wat is MSC
Door samen te werken met visserijen,wetenschappers en producenten kunnen we de gezondheid van de oceanen waarborgen. Kom meer te weten over de Marine Stewardship Council en wat het keurmerk doet. Bekijk hier een kort filmpje over wat MSC is en waarom certificering van duurzame visserijen zo belangrijk is.Visie
Onze visie is een wereld met oceanen vol met leven, zodat de visbestanden voor deze en komende generaties gewaarborgd worden.Missie
Onze missie is om door middel van ons keurmerk en het certificeringsprogramma voor visserijen bij te dragen aan gezonde oceanen. We willen dit bereiken door duurzame vispraktijken te herkennen en te belonen, door de keuze van consumenten te beïnvloeden wanneer zij vis kopen. Samen met onze partners werken we aan verandering van de vismarkt naar een markt gebaseerd op duurzaamheid.Focus
We zullen:Samenwerken met vissers, supermarkten, viswinkels, verwerkers, consumenten en nog vele anderen om verandering aan te sturen.
Nooit een compromis sluiten op de standaard die we hebben gezet. Of op onze onafhankelijkheid.
Doorgaan met onze rol als wereldleider in de certificering van wildgevangen vis, door gebruik van het meest vertrouwde, herkende en geloofwaardige keurmerk voor duurzaam gevangen vis.
-
Verdwenen aardappels
- Waar is de Raja? En de Frieslander?
De aardappelrassen die u kent en het liefste eet zullen er vanaf komend jaar bijna niet meer zijn. Er komen allemaal minder bekende rassen voor in de plaats. Waarom is dit?
Rampjaren
Afgelopen teeltseizoen waren de aardappelopbrengsten prima. Erg goed zelfs. Maar in slechte jaren zijn de opbrengsten te laag. Zelfs zo laag dat er snel tekorten aan biologische aardappels ontstaan. Waardoor dat komt? Door een schimmelziekte, phytophtora infestans. Deze is vooral bekend van de verhalen van de grote honger in Ierland, maar slaat ieder jaar ook in Nederland toe. Deze ziekte evolueert zeer snel, waardoor rassen die ooit mindergevoelig waren voor deze ziekte steeds eerder aangetast worden. In 2016 dook deze ziekte zo vroeg op dat opbrengsten van 8 - 10 ton per hectare geen uitzondering waren. Ter vergelijking: in een goed jaar haal je 30 - 40 ton van een hectare. Dit werd een splijtzwam in de biologische sector omdat er telers waren die ontheffing aan gingen vragen voor het spuiten met koper. Koper heeft een schimmeldodende werking en is een natuurlijk middel. Het is niet toegestaan om koper te spuiten als bestrijdingsmiddel, maar als er een koper tekort is in de bodem (koper is ook een voedingselement voor planten) dan is dat wel toegestaan. Omdat dit een weg is die de biosector niet in wil slaan, is er gekozen om de handen in elkaar te slaan met als resultaat een sector breed ondersteund convenant.
Overgangssituatie
Uiteindelijk hebben alle marktpartijen in de biologische sector ervoor gekozen om over te stappen op aardappelrassen die resistent zijn voor phytophtora. Van pootgoed leveranciers tot natuurvoedingswinkels, maar zelfs ook de grote supermarkten. Dit is een enorm belangrijke stap, want de introductie van nieuwe aardappelrassen is altijd een uitdaging. De consument - misschien herkent u het wel - kiest altijd voor de rassen die ze kennen en lekker vinden. Doordat deze bekende rassen uit de winkels verdwijnen, hoopt de biologische sector deze stap versneld te kunnen maken. Het kweken van een nieuw aardappelras eindigt dan misschien in de winkel, het begint in het veld.
De lange weg naar resistente rassen
Misschien weet u wel dat aardappels van origine uit Zuid-Amerika komen. In de Andes groeien nog vele wilde aardappel varianten. Sommige van deze varianten zijn van nature resistent tegen phytophtora. Deze varianten produceren geen mooie aardappels zoals wij die graag op ons bord zien. Deze wilde aardappels worden dus gekruist met onze geliefde aardappelrassen. Dit gebeurt handmatig door een bloem van de vaderplant te nemen en die in de bloem van de moederplant te steken zodat deze bestoven wordt. Dit levert rond de 200 nieuwe zaden op. Omdat aardappels zeer sterk verbasteren, levert dit 200 verschillende nakomelingen op. Deze worden allemaal in het volgende seizoen geteeld. Een gedeelte daarvan zal nog steeds resistent zijn tegen phytophtora, en een gedeelte niet. De niet resistente rassen worden verwijderd uit het veld. Met de resistente planten wordt 4 - 5 jaar verder gekweekt en deze worden beoordeeld op knolvorm, kleur, resistentie, grootte van de knol, schil en uiteindelijk ook smaak. Hierbij vallen bijna alle nakomelingen af. Grote zaadfirma's planten ieder jaar rond de 30.000 nieuwe zaailingen uit, waarvan er uiteindelijk maar enkele over blijven. Daarna worden deze overblijvers nogmaals gekruist met onze consumptie aardappels om ze meer aan onze eisen te laten voldoen en dan herhaalt het hele circus zich opnieuw. Dit houdt dus in dat het kweken van een nieuw aardappelras tussen de 16 en 25 jaar vergt. En dit eindigt dan meestal in een aardappelras dat door de consument niet gekocht wordt. Veel van deze nieuwe rassen waren in het verleden geen lang leven beschoren en verdwenen in 1 á 2 jaar weer uit de schappen. Om dit te voorkomen is er gekozen om sector breed radicaal over te stappen op de nieuwe rassen.
Nieuwe rassen bij ons
Komend jaar zullen wij de volgende nieuwe rassen telen: Sevilla (afstammeling van Agria), Alouette (in plaats van Raja) en Vitabella.
Reactie toevoegen