Week 10 - Vitamine B12 en Bemesten met varkensmest

  • Vitamine B12

  • Vitamine B12: wat is het en wat doet het?

    Vitaminen zijn essentiële voedingsstoffen, noodzakelijk voor het goed functioneren van ons lichaam. Ze zijn onder te verdelen in de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K, en de wateroplosbare vitamine C en alle B-vitaminen. Vitamine B12 is uitzonderlijk in dit rijtje omdat het net als de andere B-vitaminen wateroplosbaar is, maar net als de vetoplosbare vitaminen wel een voorraad heeft in het lichaam. Die voorraad is voldoende voor minimaal 3 jaar tot soms wel 10 jaar. Als die voorraad op raakt, gaat de bloedwaarde dalen en ontstaat het tekort. Een vitamine B12-tekort ontstaat dus niet van de één op de andere dag, en is ook niet in korte tijd weer even opgelost.

    Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine B12?

    Aangezien vitamine B12 essentieel is voor onder andere de gezondheid van het zenuwstelsel, het immuunsysteem, en de vorming van DNA, is de onderstaande lijst van klachten niet compleet.

    Tintelingen, doof gevoel, brandend gevoel in armen, benen, handen en/of voeten, zenuwpijn, op “watten” lopen, uitvalsverschijnselen •Concentratiestoornissen, geheugenproblemen •Afasie: niet op de juiste woorden kunnen komen, verkeerde woorden gebruiken, verspreken •Ataxie: onverklaarbaar vallen, of ergens tegen aan lopen, verlies van positiegevoel, dingen omgooien, struikelen, moeilijk lopen.•Verminderde pijnbeleving, fijne motoriek, reuk en smaak •Depressie, nervositeit, geïrriteerdheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, gedragsveranderingen, apathie •Spierpijn en krachtsverlies •Duizeligheid •Vermoeidheid, slaperigheid, zwakte •Misselijkheid, verlies van eetlust, gewichtsverlies •Bleekheid van de huid •Het koud hebben enz enz .

    Een vitamine B12-tekort is sluipend en het kan jaren duren voordat de klachten zich ontwikkelen en voordat ze ernstig worden. Vaak wordt een vroege diagnose gemist door de vaagheid van een aantal klachten, en omdat veel klachten overeenkomen met andere aandoeningen.Er bestaan vele oorzaken voor een tekort aan vitamine B12. Deze zijn onder te verdelen in 4 categorieën: verminderde inname (geen/te weinig dierlijke producten in de voeding), een gestoorde opname, aangeboren stoornissen in de B12-stofwisseling, en overige oorzaken. Het is dus belangrijk uw vitamine B12 op peil te houden en mocht u al liever géén of weinig dierlijke producten eten ga dan eens op zoek naar een stukje biologische lever, daarin zitten geen medicijnen of andere schadelijke stoffen in opgeslagen en het is ontzettend rijk aan vitamine B12. Ter vergelijking: een stukje runderlever van 100 gram bevat maar liefst 129,5 microgram vitamine B12 terwijl een zelfde stukje runder poulet 1,86 microgram bevat, rundergehakt 1,9 , een sucade lapje 2,7 en een stukje ossenhaas 1,7 microgram.

    Daarom heb ik voor u dan ook een recept voor lever, uit het kookboek van mijn moeder (tiende druk, 1910). Een recept uit de tijd dat we enkel nog specerijen hadden en er nog geen kunstmatige toevoegingen en chemische E--nummers bestonden.

    257 Gebakken runderlever of varkenslever.

    ¾ kg lever , 150 gr boter , zout , peper en bloem

    Snijd de lever in niet te dikke plakken, snijd er de bloedvaten en vellen uit , was hem en wrijf hem in met wat peper en zout . Wentel hem door wat bloem en bak hem in hete boter (of Delfia of reuzel) bruin, Stoof hem in de afgemaakte jus, tot hij gaar is (ca. 20 a 30 min.)

    N.B. Desverkiezende kan men in het vet wat bloem en gesnipperde ui bruin fruiten, hierbij water voegen en in het dus ontstane sausje de lever gaar stoven.

    Wanneer men een gehele lever moet nemen ,kan men hem gedeeltelijk bakken en gedeeltelijk gaar koken om koud bij de boterham te presenteren ( zie recept 256) .

    Smakelijk !

    Groeten Nol

  • Bemesten met varkensmest

  • Spannende tijden

    Altijd weer een spannend moment in het vroege voorjaar. Week 11 komt het eerste plantgoed binnen, de vroege pootaardappels staan klaar, plantuitje zijn onderweg, maar wanneer is de grond droog genoeg om te kunnen bemesten? Nou, daar hebben we dit jaar veel geluk mee gehad. De extreme koude periode vorige week was niet alleen erg koud, maar ook ontzettend droog. Ik heb in de omgeving percelen gezien waar hele zandstormen overheen waaiden. De koude snerpende wind had de onbeschermde grond volledig uitgedroogd.

    Groenbemesting met onkruid

    Bij ons niet, aangezien we er altijd voor zorgen dat de grond niet 'kaal' de winter in gaat. We zorgen dat er altijd wel begroeiing op staat. Al gebiedt de eerlijkheid wel te zeggen dat er eigenlijk een groenbemester ingezaaid zou moeten zijn. Een gewas dat winterhard is en in het late najaar nog goed wortelt en zo de grond beschermd. Aangezien wij op veel stukken nog lang aan het oogsten zijn staat er bij ons meestal geen groenbemester, maar gewoon gewasresten met het onvermijdelijke onkruid.

    Bemesten

    Aangezien een volle tractor met giertank al snel een slordige 45 ton weegt, is het altijd spannend of het gaat lukken. Als de grond ook maar enigszins te nat is, rijden ze de hele bodemstructuur kapot. We hebben wel eens jaren gehad dat er sporen zo diep gereden werden dat je er tot aan je knieën in kon staan. Niet ideaal natuurlijk, maar als er 5000 planten staan te wachten moet je keuzes maken. Gelukkig was dat dit jaar niet nodig. Bemesten ging met een fluitje van een cent. 

    Varkensmest

    Waar halen we dan de mest vandaan? Nou, dat is heel eenvoudig. Wij pachten onze grond van Hans Donkers, biologisch varkenshouder sinds 2000. Die heeft dus mest zat en de stallen staan naast onze percelen. Eigenlijk is varkensmest niet de ideale mest voor een tuinbouwbedrijf. Zo is de verhouding stikstof - fosfaat niet gunstig. Bij varkensmest is die vaak 1:1, terwijl bij biologische rundermest de verhouding vaak richting de 4:1 gaat. En je wilt het liefste meer stikstof aanvoeren dan fosfaat. Fosfaat is ook een hoofdvoedingselement voor planten, maar deze bindt zich veel beter in de bodem dan stikstof. Dit heeft tot gevolg dat stikstof veel sneller uitspoelt bij regen of vervluchtigt bij droogte. Fosfaat hoopt zich dus vaak op in de bodem, zeker als er met varkensmest bemest wordt. Maar vanwege de makkelijke beschikbaarheid van deze biologische (!) mest, kiezen wij natuurlijk voor deze varkensmest.

    En nu: ploegen!

    Donderdag worden alle delen van het land die bemest zijn geploegd. En dan kan het echte werk beginnen! Deze week nog worden de peulen, capucijners en doperwten voorgezaaid en volgende week komt dus het eerste plantgoed binnen: diverse soorten sla, andijvie, snijbiet en spinazie. Iedere 14 dagen vanaf volgende week komen de planten van de plantenkweker binnen tot eind augustus. 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.